Birk (Betula sp.)

Birk findes i flere arter, hvoraf Dun-Birk (Betula pubescens) og Vorte-Birk (Betula pendula) er oprindelige og de mest almindelige i Danmark. Som spiseplante, bruges de begge på den samme måde:

  • bladknopper som krydderi
  • unge blade til salater, og som hakkede til mad
  • tørrede blade til te
  • tørrede, pulveriserede blade som fiberrig “grøn pulver” til madlavning
  • birkesaft tappes til drikke, og koges til sirup
  • bark fra yngre grene som “tyggummi”
  • inderbark til te/suppe, og som mel til brød

Birkeblade indeholder masser af C-vitamin, mineraler og fibrer. Birkesaft indeholder mange sunde næringsstoffer: bla. jern, magnesium, C-vitamin, kalium, frugtsyrer, aminosyrer, glukose, fruktose og calcium.

  • Vokser i moser og på fugtig grund.
  • Op til 25 m højt træ.
  • Bladene er ægformede eller næsten runde (Dun-Birk), eller rudeformede (Vorte-Birk) med en takket rand. Bladoversiden er mørkegrøn, mens undersiden er lysegrøn.
  • Birk er nem at genkende for sin hvide bark. I unge træer er barken dog rødbrun og dunhåret (Dun-Birk) eller gråbrun og ru af vorter (Vorte-Birk).
  • Naturligt hjemmehørende i Danmark.