Brombær (Rubus fruticosus, Rubus plicatus)

Alle kender Brombær – tror man i hvert fald. En brombær er nemlig ikke bare én brombær, men er faktisk hel række forskellige arter og underarter. I praksis har det dog ingen betydning, da de alle ligner hinanden og bruges på den samme måde:

  • bærrene spises rå eller bruges til syltetøj, kager/desserter og vinfremstilling
  • færmenterede tørrede blade til te og teblandinger, eller tilføjes i grød

Brombær (bærrene) har en stor næringsværdi og indeholder C-vitamin, K-vitamin, mangan og både opløselige og uopløselige fibre.

I bærrene er der mange store frø – som ikke alle er så glade for – men frøene indeholder masser af olier, proteiner og andre sunde ting. Dog skal frøskallen knuses for at få fat i det gode, da ellers smutter frøene bare gennem fordøjelsessystemet intakte.

  • Vokser i krat, skovbryn og hegn.
  • Løvfældende eller vintergrøn busk med lange, rankende skud. Alle skud har masser af kraftige torne.
  • Bladene er femfingrede eller trefingrede. Småbladene er ægformede med savtakket rand. Oversiden er mørkegrøn, mens undersiden er gråhvid med små torne på ribberne.
  • Blomsterne er hvidlige (svagt lyserøde), og sidder samlet i halvskærme.
  • “Bærrene” består af mange, små stenfrugter. Frøene modner kun godt i varme og tørre efterår. Bærsæsonen strækker sig fra august til oktober.
  • Naturligt hjemmehørende i Danmark.