Eg findes i mange arter, hvor af måske omkring 15 vokser i Danmark. De alle kan bruges på den samme måde:
- agern til mel og kaffeerstatning
- blade til syltning
Agern kan i princippet spises rå, men er meget bitre på grund af et højt indhold af tannin (garvesyre), og kræver så derfor ofte en eller anden form for specielbehandling.
Agern indeholder ca 50% kulhydrat, 30% fedt, 10% protein og vand, samt kalk og fosfor.
- Vokser i skov og krat.
- Op til 35 m højt løvfældende træ med en bred krone. Stammen er kort og tyk med svære og krogede hovedgrene.
- Bladene er omvendt ægformede med med 3-7 par brede, afrundede eller spidse lapper. Oversiden er mørkegrøn, mens undersiden er lysere.
- Blomstrer kort efter løvspring om foråret. Frugterne (agern) modner langsomt, ved nogle arter tager det et år.
- Nogle af arterne er naturligt hjemmehørende i Danmark, mens de fleste er indførte.
|