Grå-Bynke (Artemisia vulgaris)
Grå-Bynke kendes nok mest i en lidt ærgerlig sammenhæng, nemlig som en af de mest udbredte pollenallergi fremkaldende planter i den danske natur. Men den har dog også en nytteværdi, og kan bla bruges i madlavningen:
- unge skud rå eller kogt
- snittede blade til supper osv
- skud og blade som smagsgivende fyld i fjerkræ
- blomstrende topskud til kryddersnaps
Obs! Grå-Bynke er ret markant i smagen, og indeholder desuden forskeligge stoffer som man ikke bør indtage i større stil. Derfor er planten mest anvendelig i små mængder som en smagsgivende indegriens i maden, og ikke som en decideret “grøntsag”.
Tidligere har man brugt Grå-Bynke (i stedet for Humle) i ølbrygning. Den er også blevet brugt i tunge og svært fordøjelige kødretter, da den indeholder stoffer der mørner kød og fremmer førdøjelsen.
|