Løgkarse (Alliaria petiolata)

Løgkarsens navn beskriver godt hvordan den smager, nemlig som en slags blanding af hvidløg og karse. Det er en alsidig spiseplante – både som krydderi og grønsag – og det meste af planten kan bruges:

  • unge blade til salater
  • ældre blade til stuvninger
  • blomster som spiselig pynt til salater/på brødet
  • knuste frø som krydderi
  • rod som krydderi
  • toppe og skud kan blendes til pesto

Løgkarse indeholder C-vitamin, men har ellers ikke den helt store næringsmæssig værdi. Derfor er den nok traditionelt brugt mere som krydderi eller tilbehør, end som en decideret madplante.

Argeologiske undersøgelser viser, at løgkarsen blev brugt allerede i stenalderen, for 6.000 år siden, og kaldes derfor som historiens allerførste krydderurt.

  • Vokser i skovbund og krat.
  • 2-årig, 20-100 cm høj urt med en opret vækst.
  • Bladene ved roden er nyreformede og danner en krans. Bladene længere oppe (2. år) er hjerteformede med store takker.
  • Blomstrer i maj-juni med små hvide korsblomster samlet i en stand. Frugterne er aflange skulper.
  • Naturligt hjemmehørende i Danmark.