Merian (Origanum vulgare)

Merian eller Almindelig Merian eller Oregano er en alsidig krydderurt og spiselig pynt:

  • friske eller tørrede blade og blomsterskud som krydderi
  • blomster som spiselig pynt til salater/på brødet

Merians smag bliver stærkere når den tørres.
Merian er nok mest kendt fra det middelhavske køkken – i pastaratter, pizza og kebab, og som vigtig krydderi i græsk salat. I det nordiske køkken er Merian blevet brugt især til fiskeretter.

“Oregano” som vi køber i butikkerne er ofte underarter eller kultiverede variationer af Almindelig Merian, eller blandinger med fx Have-Merian (Origanum majorana) og Tyrkisk Merian (Origanum onites).

  • Vokser på lysåbne steder med kalkrig og veldrænet jord.
  • Flerårig, 50 cm høj urteagtig plante med en opret og busket vækst.
  • Bladene er modsatte, glatte og med tandet rand. Oversiden er mørkt grågrøn, mens undersiden er lysegrøn med prikker.
  • Blomstrer i juli-september med små, lilla eller lyserøde blomster i halvskærme.
  • Naturligt hjemmehørende i Danmark.