Peberrod (Armoracia rusticana)

Peberrod er mest kendt for sin strærktsmagende rod, og bruges oftest som krydderi. Men også andre dele af planten kan spises:

  • revet rod som krydderi
  • unge blade til salater
  • unge blade og skud blendes til pesto og smoothies
  • blade til stuvninger og supper

Peberrod indeholder tre gange så meget C-vitamin som citroner, og indeholder også kalium, calsium, magnesium og fosfor.

Peberrod stimulerer stofskiftet og fremmer fordøjelsen.

Før peber og chili kom til Europa, var peberrod og senap de eneste kendte stærke krydderier.

  • Vokser i vejkanter.
  • Flerårig, op til 150 cm høj staude med busket vækst.
  • Danner en bladroset med med 30-50 cm lange ovale blade med glat voksbelagt overflede.
  • Blomstrer omkring starten af juni med hvide korsblomstrer, som sidder i en op til 1,5 m høj blomsterstand.
  • Roden er en stor pælerod, nogle tilfælde nærmest knoldformet.
  • Flygtning fra haver. Stammer orindeligt fra Asien, og blev bragt til Europa ca 1000 år siden.