Rose (Rosa sp.)

Roser er en planteslægt der er udbredt over det meste verdenen med flere end 100 arter – og utallige underarter og fremavlede variationer. Danske vilde/forvildede roser er fx Hunde-Rose (Rosa canina), Klit-Rose (Rosa spinosissima) og Æble-Rose (Rosa rubiginosa), samt Rynket Rose “Hybenrose” (Rosa rugosa) der spiseplantemæssigt er den bedste. Alle roser kan bruges på den samme måde:

  • hyben til syltning, saft, suppe og te
  • tørrede, malede hyben som “vitaminpulver” i yoghurt osv
  • blade til te
  • blomster (kronblade) til te, syltning eller som pynt i salater
  • frø til te
  • ristede frø som “kaffe”

Hyben indeholder masser af C-vitamin, A-vitamin og calcium, samt fosfor og fibre.

  • Vokser i skovbryn, krat og klitter.
  • 0,5 til 3 m høj busk med ranglet vækst. Stænglerne er ofte forsynet med barktorne.
  • Bladene er spredstillede og uligefinnede med ovale eller elleiptiske småblade, der har savtakket rand.
  • Blomstrer maj-juli med med hvide, gule, røde eller lyserøde blomster.
  • Frugterne er hyben med mange frø.
  • Nogle af arterne er hjemmehørende i Danmark, mens andre er indførte eller flygtninge fra haver. Rynket Rose betragtes som invasiv art i den danske natur og bekæmpes aktiv.