Tidsel (Cirsium sp.)
Tidsel opfattes ofte som en stikkende ukrud, men den er også en rigtig god spiseplante. Der findes flere tidsel-arter i Danmark, fx Ager-Tidsel (Cirsium arvense) Kær-Tidsel (Cirsium palustre), Lav Tidsel (Cirsium acaule), Lancet-Tidsel (Cirsium vulgare) og Kål-Tidsel (Cirsium oleraceum). Alle kan bruges på den samme måde:
- unge blade og skud til salater og stuvninger
- pæleroden rå eller tilberedt
- stænglen rå eller tilberedt
- blomsterbunden kan bruges “som artiskok”
Tidsel er rig på A-vitamin, C-vitamin, kobber, fosfor, kalium, jern, calcium og magnesium.
Tidselolie bruges af og til i madlavningen til salater og dressinger. Olien bliver udvindet af tidselfrø, og har et ekstraordinært højt indhold af flerumættede fedtsyrer.
Tidslens torne kan være temmelig irriterende, men heldigvis bliver de blødere ved kogning. Man kan også blende tidslen til en smoothie for at komme tornene til livs.
|